מזל טוב! פתחתם עסק חדש או שאולי אתם עובדים כבר כמה שנים ועכשיו החלטתם שהגיע הזמן להפוך את העסק שלכם מעסק גנרי למותג. בין אם יש לכם עסק חדש ובין אם העסק שלכם ותיק, בין אם אתם עסק שמעסיק עובדים או עסק מקומי של אדם אחד, אם אתם חושבים על מיתוג עסקי ישנם כמה כללים בסיסיים לעבודה נכונה ויעילה על התהליך שיחסכו לכם משאבים יקרים של זמן וכסף ויביאו לתוצאות של בניית מותג מנצח. ריכזנו עבורכם את הכללים והמלצות החשובות ביותר מניסיוננו.
כוחו של מותג
חלקכם אולי עובדים כבר שנים. הולך לכם לא רע. אולי כבר יש לכם לקוחות קבועים ואינכם משקיעים כלל בפרסום והמספר הטלפון שלכם עובר מפה לאוזן. אין לכם לוגו ולא אתר ולא כרטיסי ביקור ואולי אתם לא מבינים למה צריך את כל זה?
אז ככה- כוחו של המותג הוא בפוטנציאל הצמיחה וההתפתחות של העסק. אני מניחה שהמטרה שלנו כעסקים קטנים וגדולים הוא תהליך התפתחות וגדילה- כל בעל מכולת שכונתית חולם להפוך למותג כמו "רמי לוי". כמובן שרובינו מבינים שזה לא קורה ביום אבל כדי לגדול ולהתפתח כעסק, צריך להפוך את המוצר או השירות שאנחנו מספקים ממוצר שירות כללי/ גנרי (עוד חנות מכולת) למוצר שירות/ממותג (ה"מכולת"). תהליך מיתוג טוב יבדל אתכם מהמתחרים, ייתן ערך מוסף והבטחה צרכנית ללקוחות ולקוחות פוטנציאלים שלכם, כך שהם ילמדו להכיר אתכם ובסופו של דבר להעדיף אתכם על פני האחרים. והכי חשוב המותג שלכם, שהוא בעצם הפנים של העסק שלכם, ילווה אתכם שנים, ישמש אתכם כמנוע צמיחה במאמצים השיווקיים שלכם ובתקשורת מול הלקוחות שלכם. משמבינים את זה, מבינים שתהליך מיתוג אפקטיבי הוא לא פשוט ולכן כדאי להשקיע בו את המאמצים הראויים
עוד בהרחבה על כוחו של מיתוג מוזמנים לקרוא כאן.
בחירת סטודיו/מעצב(ת) גרפי(ת)
אז כמובן שבניית מיתוג עסקי נכון נאוצה בראש ובראשונה בבחירת איש/אשת מקצוע נכונים שיעשו עבורכם את העבודה. חיפוש קצר ברשת מעלה עשרות תוצאות של משרדי פרסום ומעצבים גרפיים, ועדיין , כמו בכל תחום למרות ההיצע הרחב למצוא את האיש/ת מקצוע שי/תבצע עבורכם את העבודה על הצד הטוב ביותר זו משימה לא פשוטה. איך בוחרים סטודיו לעיצוב גרפי? איך תוודאו שמי שבחרתם יביא לכם תוצאה אפקטיבית שתהיו מרוצים ממנה? הבעיה הגדולה שבניגוד לרכישה של מוצר אותו אתם רואים מול העיניים, פה אתם לא רואים/יודעים מראש מה אתם רוכשים ולכן יש בכך רמת סיכון מסוימת. אז אי אפשר למנוע את הסיכון לגמרי אבל אפשר למזער אותו בכך שתשקיעו משאבים וזמן בבחירה נכונה.
ראשית כדאי להתחיל עם סקר שוק שיכלול מספר אנשי מקצוע. ככל שהסקר יהיה רחב יותר כך זה ימקד אתכם יותר ותדעו יותר טוב מה אתם מחפשים. ולכן אני ממליצה לא להתעצל, להרים את הטלפון ויאללה לעבודה :) .
שנית (ואולי זה צריך להיות הסעיף הראשון בעצם) כדאי להציץ בתיק העבודות ולראות שאתם מתחברים / אוהבים. לכל מעצב/סטודיו לעיצוב גרפי יש (או לפחות צריך להיות) קו עיצובי- כדאי לשאול את עצמכם בפשטות האם אתם מתחברים/אוהבים את מה שאתם רואים?
שלישית המחיר יכול להוות אינדיקציה נוספת לטיב השירות שאתם עומדים לקבל (אם כי אין להסתמך עליו בלבד כמדד). טווח המחירים לעיצוב לוגו למשל יכול לנוע בין 100-10000 ₪ כאשר אתם יכולים לשאר שאם בחרתם בזול ביותר תקבלו גם תוצאה בהתאם. תהליך מיתוג כשמו כן הוא- תהליך מורכב, שבו בעל העסק עובד יחד עם המעצב/ת על מנת לבחור את הפנים של העסק שיעביר את המסרים, יספר את הסיפור ויפנה נכון לקהל היעד. ואם מתרגמים את זה לשעות עבודה ומחירים, מיתוג נכון אפקטיבי ומותאם לא יכול לעלות כמה מאות בודדות של שקלים. במחיר זה תוכלו לרכוש מוצר כללי שאינו מותאם עליכם ואל העסק שלכם.
טיפ על הדרך: וודאו שהלוגו שאתם מקבלים הינו קובץ וקטורי-כך שתוכלו להגדיל/להקטין אותו בהתאם לצורך והוא לא יתפקסל.
העצה האחרונה שלנו אליכם בנושא של בחירת סטודיו הוא לוודא מה בדיוק כלול במחיר. למשל, כמה סקיצות כלולות במחיר של עבודה על הלוגו?
כמה עולות סקיצות נוספות במידה ויהיה צורך בכך? האם המחיר המצוין כולל רק לוגו או גם דברים נוספים כמו כרטיס ביקור ניירת וכו'? כדאי לדעת את כל הדברים הללו כדיי לדעת בדיוק על מה אתם משלמים ולמנוע הפתעות לא נעימות בתהליך העבודה.
חלוקת משאבים/תקציב נכונה
הסעיף הבא חשוב במיוחד לעסקים קטנים או/ו עסקים בתחילת דרכם. בתאוריה כולנו היינו רוצים גם לוגו וגם כרטיס ביקור וגם אתר יפה וגם שילוט באיילון. בפועל יש לנו תקציב מוגבל ולכן כדאי להשקיע אותו במקומות הנכונים ובחוכמה. הרבה פעמים הנטייה של סטודיו לעיצוב איתו תבחרו לעבוד תהיה למכור לכם חבילות מיתוג שאינן מודולריות ואינן בהכרח תפורה למידותיו וצרכיו של העסק שלכם. ולכן, למרות הכדאיות של רכישת שרותים כחבילה כדאי ורצוי לבחון את הדברים פר עסק שלכם ואף להתייעץ על-כך עם הסטודיו איתו אתם עובדים. אם יש לכם עסק מקומי של מכון יופי למשל, אולי יהיה נכון להשקיע בשילוט, תפריט טיפולים. עיצוב ובניית אתר לא יהיה בעדיפות המידית שלכם. מאידך, אם יש לכם עסק שהוא חנות באינטרנט כדאי להפנות את רוב המשאבים לעיצוב ומיתוג בפלטפורמת הווב וחומרי דפוס כמו כרטיסי ביקור למשל , פחות הכרחיים לשלב ההתחלתי.
שאלון אפיון-בריף
כדי לבנות מותג מדויק ונכון יש לאפיין תחילה את העסק, את האופי שלו, את החוזקות שלו מול המתחרים. כמו כן יש לאפיין את קהל היעד שלכם, את הצורך שלו ואיך המוצר/שירות שלכם נותן מענה לצורך זה.
ישנם שני סעיפים עיקריים שאני רוצה להתעכב עליהם שמניסיוני מהווים מקור בלבול וחולשה בקרב הלקוחות שלנו:
הגדרת קהל מטרה- בעת הגדרת קהל מטרה הרבה מהלקוחות שלנו פוחדים להיות ספציפיים ולהגדיר קהל מטרה מצומצם. עצם ההגדרה טומנת בחובה ויתור ולכן במקום להגדיר ממוקד ומדויק אנו מנסים להכליל כמה שיותר. זאת טעות נפוצה שיוצרת את אפקט "תפסת מרובה לא תפסת". זה נכון שאת המותג שלנו יכולים לרכוש גם הורים וגם ילדים למשל (ועצם ההגדרה אינה מונעת זאת) אך יחד עם זאת כדי להבין את קהל הצרכנים העיקרי שלנו, כדי להבין מה חסר לו, מה מציק לו ואיך אנחנו בונים מותג שידבר עליו ויענה על צרכיו, צריך לאפיין את קהל המטרה בצורה נכונה ומדויקת . ואם חוזרים לדוגמא הקודמת השפה שבה נפנה לילדים אינה יכולה להיות זהה לשפה שבה נפנה להוריהם- כל אחד מהקהלים הללו הינו שונה וראשית כאמור עלינו לעשות את הבחירה למי בעצם אנחנו פונים.
הגדרת התובנה הצרכנית- משהגדרנו נכון ומדויק את קהל המטרה שלנו עלינו להסתכל על העסק שלנו דרך עינו של הלקוח. אז איך עושים זאת? יש להבין את הצורך "המכאוב" של שהלקוח שלנו ולחשוב איך העסק/מוצר/שירות שלנו יכול לתת מענה לצורך זה. אם למשל יש לי חנות אינטרנטית לבגדים ואני מבינה למשל שהצורך של הלקוחות שלי היא לקבל את המוצר שהם הזמינו באופן מהיר, אז אדגיש בתהליך מיתוג ובהמשך גם שיווק את מהירות ההובלה .
ככל שתשקיעו יותר זמן ומחשבה בבניית בריף ותשובות מפורטות ומדויקות כך הסיכויים של הסטודיו לבנות מותג מדויק יותר עבורכם יהיו גדולים יותר.
לוח השראה
סעיף אחרון שאני רוצה להתעכב עליו הוא בניית לוח השראה. תפקידו של המעצב/ת להציע לכם פתרונות יצירתיים לבניית המותג שלכם ובפועל לעשות את עבודת העיצוב אך ככל שתהיו יותר ממוקדים וספציפיים ברצונות וציפיות שלכם כך תגיעו לתוצאה מדויקת יותר שתגרום לכם להיות מרוצים. לשם כך בטרם תחילת עבודה עם המעצב, אנו ממליצים לבנות לוח השראה שיעזור לכם להגדיר את הציפיות והרצונות שלכם ויעזור למעצב/ת להבין אתכם יותר טוב. מעבר לחיפוש בגוגל, ניתן לפנות לאתר פינטרסט שהוא לוח השראה ענק בכל נושא שמעניין אתכם. ניתן להירשם, לחפש השראה לשמור ואף לשתף את לוח ההשראה ששמרתם. להלן מצורף לינק לאתר.
לסיכום כדי ליצור מותג גדול, צריך לחלום בגדול ולזכור שפעם גם המותגים הגדולים ביותר היו קטנים. תבנו את המותג שלכם נכון היום והוא יגדל יחד אתכם בעתיד.
Comentarios